Bu Blogda Ara

24 Temmuz 2010 Cumartesi

Kaza yapan araç, 112 yi kendisi arayacak


Kaza yapan araç, 112'yi otomatik olarak kendisi arayacak. Ordulu bir grup öğrenci, araç kaza yaptığında otomatik olarak 112'yi arayan bir sistem geliştirdi.

Ordu bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, geçtiğimiz yıl Ordulu 4 gencin Kürtün Barajı'nda balık tuttuktan sonra dönüşte Harşit Çayı'na uçarak bir gün sonra bulunmalarından etkilenerek yeni bir sistem geliştirdi. Buna göre araç, uçuruma uçtuğunda ya da kaza yaptığında sistem 112, 155 gibi telefonlar yanı sıra kişinin aranmasını istediği 8 ayrı telefona çağrı yapıyor. Kaza yaptığını, yardıma ihtiyacı olduğunu cep telefonu operatörlerinden yararlanarak yerini bildiriyor.

Ordu Bilim ve Sanat Merkezi öğretmenleri Ahu Feyhan Fidan, Gökhan Aksu va Alp Arslan tarafından hazırlanan Yoroz Ekibi Bensu Karamustafa, Sıla Akbaba, Çağrı Muratoğlu, Berkay Çınar Bozdağ, Asu Özince, Yusuf Çağrı Topal, Umut Kaan Öztürk ve Berk Özer Şensoy'dan oluşuyor. Ordu Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmeni Ahu Feyhan Fidan, "Böyle bir sistemi hazırlama fikri geçen yıl yaşanan kazadan doğdu. Ordu'yu üzen o kazada cenazeler okulun bahçesinden kaldırılmıştı. Kaza yapanlar ancak bir gün sonra bulunmuş adli tıp raporlarına göre kazadan 6 -7 saat sonra hayatlarını kaybettikleri belirtilmişti. Bu öğrencilerimizi çok etkiledi ve böyle olayların olmaması için bir sistem kurmaya itti. Sonuçta bu proje ortaya çıktı." dedi.

Yoroz Takımı öğrencilerinden Bensu Karamustafa ise "Dağlık ve engebeli bir coğrafyada yaşıyoruz. Karadeniz Bölgesi arazı yapısı olarak araçların araçların uçuruma uçmalarına çok müsait. Bir İç Anadolu Bölgesi gibi yollar düz ovada geçmiyor. Hatta çoğu yollarda yerleşim birimi olmadığı için kaza yapan araçtan haber almak da uzun zaman alabiliyor. Biz Yoroz Takımı olarak geçtiğimiz yıl yaşadığımız acı olaydan da etkilenerek bu duruma bur çözüm üretmek istedik." diye konuştu. Geçtiğimiz yıl havadan su yapan sistemi ile First Lego Liginde Türkiye birincisi olduktan sonra Türkiye'yi temsilen gittiği Amerika'da dünya dördüncüsü olan Ordu Bilim ve Sanat Merkezi bu yarışmaya bu proje ile katılacak.

Kaza yapan araç, 112 yi kendisi arayacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder